Parker

Klockarparken

Klockarparken är ett gemensamt fritidsområde för alla. Både juniorer och seniorer trivs här.

Klockarparken, en cirka en hektar stor park i Lappträsk kyrkby, är inte bara en sommaroas utan också öppen året runt. Parken byggdes i samråd med lokalinvånarna, så det finns något för alla. Parken började byggas på våren år 2017 och invigdes i slutet av augusti samma år.

Ett lerbaserat gräsbevuxet område omvandlades och här planterades ett stort antal träd enligt landskapsplanerar Monica Äijäläs planer. Här finns cirka 70 olika växtarter. I parken växer arter som ekbladsal, flikbladig al och klibbal, rönnar, Finland 100-jubileumsårets gran och hänggran. Det finns också ett äppelträd och flera körsbärsträd. Bergkörsbärsträden börjar med blomningen på våren och sommaren bjuder på bär- och fruktträd och örter, smaker och dofter.

I parken har också planterats bärbuskar, buskblåbär, bäraronia och smultron. Det finns också rabarber, olika örter och andra ätbara växter. Örterna och rödsolhattarna i mitten av parken samlar många pollinerare runt sig. Tanken är att växterna ska vara till för alla och att skörden kan samlas in för eget bruk. Rosorna doftar från midsommar till höst, särskilt Rosa rugosa. Hösten är en tid då man kan njuta av magnifika färger, och då bären från havtorn och aronia är som bäst.

Marken har konstruerats och växterna valts ut för att göra parken så lättskött som möjligt. De flesta blommorna är gamla perenna arter som pioner, rödsolhattar, klippstånds och iris. Varje växt har en namnskylt på finska, svenska och latin bredvid sig, så att alla som passerar genom parken vet vad som växer var.

Det finns också ett litet område med våtmarksväxter i utkanten av parken, en dagvattenbassäng. Dagvattenbassängen samlar upp dräneringsvatten och ger goda förutsättningar för grodor, insekter, trollsländor och fjärilar. Målet är framför allt att skapa olika visuella sinnesupplevelser. Här finns en labyrint, en sensorisk stig (med olika typer av bottnar att känna på när du går igenom), träningsutrustning, en lekplats för barn, en scen och ett kyssbås, en Pokemon Go- och Harry Potter Wizard Unite-station. Här har både stora och små evenemang ordnats. Människor samlas också i parken för picknick eller för att jumppa. På vintern görs det även skidspår för barn i parken.

Lumen- ja jäänveistäjien yhdistys Ikitalvi ry ordnade med hjälp av Lappträsk kommun ett snöskulpturevenemang i Klockarparken den 5.-6.3.2022, nedan några bilder från evenemanget.