Puistot

Lukkarinpuisto

Lukkarinpuisto on tehty kaikille yhteiseksi vapaa-ajanpaikaksi. Täällä viihtyvät niin juniorit kuin seniorit.

Noin hehtaarin suuruinen Lukkarinpuisto Lapinjärven kirkonkylässä on paitsi kesäinen keidas, myös ympärivuotisessa käytössä. Puiston rakentamisessa kuultiin kuntalaisia, joten tarjolla on jokaiselle jotakin. Puiston rakentaminen aloitettiin keväällä vuonna 2017. Avajaiset pidettiin elokuun lopussa samana vuonna.

Savipohjaista nurmikko-aluetta joutomaata muokattiin ja tänne tehtiin runsaasti istutuksia maisemasuunnittelija Monica Äijälän suunnitelman mukaisesti. Täällä löytyy noin 70 erilaista kasvilajia. Puistossa kasvaa esimerkiksi tammenlehtileppä, sulkatervaleppä ja tervaleppä, pihlajia, Suomi 100-juhlavuoden kuusi sekä surukuusi. Lisäksi täällä on mm. omenapuu ja useita kirsikkapuita. Rusokirsikat aloittavat kukinnollaan keväällä ja kesällä tarjoaa marja- ja hedelmäpuut ja yrtit, makuja ja tuoksuja.

Puistoon on istutettu myös marjapensaita, pensasmustikkaa, marja-aroniaa ja ahomansikkaa. Lisäksi on raparperia, monenlaisia yrttejä ja muuta syötävää. Puiston keskustan yrtit ja punapäivänhatut kerää paljon pölyttäjiä ympärilleen. Idea on että kasvit ovat kaikkien käytössä ja sato kerättävissä omaan käyttöön. Ruusut  tuoksuvat keskikesästä syksyyn, varsinkin Rosa Sävel. Syksyllä on upea ruska ja tyrnit ja aronioitten marjat parhaimmillaan.

Maapohja on rakennettu ja kasvit valittu niin, että puisto on mahdollisimman helppohoitoinen. Kukista valtaosa on vanhoja perennalajikkeita, kuten pioneja, punapäivähattuja,kallionauhusta ja iiriksiä. Kaikilla kasveilla on vierellään nimikyltti suomeksi, ruotsiksi  ja latinaksi, jotta jokainen puistossa kulkeva tietäisi mitä missäkin kasvaa.

Puiston laidalla on myös pieni kosteikkokasvien alue eli huleallas. Hulealtaaseen kerääntyy salaojavedet ja tarjoaa sammakoille, hyönteisille, sudenkorrennoille ja perhosille hyvät olosuhteet. Ennen kaikkea tarkoitus on luoda erilaisia visuaalisia aistikokemuksia. Täällä löytyy esimerkiksi labyrintti, tunnepolku (sisältää erillaisia pohjia joita saa tunnustella kun kävelee sen läpi), kuntoiluvälineitä, lasten leikkipaikka, esiintymislava ja pussauskoppi, Pokemon Go- ja HarryPotter Wizard Unite -piste. Täällä on järjestetty niin isoja kuin pienempiä tapahtumia. Puistoon myös kokoonnutaan esimerkiksi piknikille tai jumpalle. Talvisin puistoon tehdään lapsille myös hiihtolatu.

Lumen- ja jäänveistäjien yhdistys Ikitalvi ry järjesti Lapinjärven kunnan avustamana 5.-6.3.2022 Lapinjärven Lukkarinpuistossa lumenveistotapahtuman, tässä muutama kuva tapahtumasta.