Tietoa Lapinjärven kunnasta

Täältä löydät Lapinjärven kunnan henkilöstön yhteystiedot. Voit myös tarkastella Lapinjärven kunnan viestintää ja markkinointia ohjaavaa ohjetta, josta löydät mm. fontteja ja värikoodeja. Voit myös tutustua Lapinjärven kuntaan tarkemmin joko lukemalla tietoa Lapinjärvestä, tai tutkimalla Lapinjärveä karttapalvelun avulla.

  • Maakunta: Uudenmaan maakunta
  • Perustettu: 1575
  • Kokonaispinta-ala 339,32 km²
  • Väkiluku noin 2600
  • Äidinkieli 2021: suomenkielisiä 64,3 %,  ruotsinkielisiä 29,7 %,  muut 6 %
  • Kunnallisvero: 21,50 %

Historiaa ja nykyaikaa

Lapinjärvi on ikivanhaa asutusaluetta, vanhimmat kivikauden löydöt ovat 6000 vuoden takaa. Lapinjärvestä tuli itsenäinen pitäjä vuonna 1575 kuningas Juhana III:n määräyksestä. Kuninkaan allekirjoittamasta käskystä käy ilmi, että Lapinjärven silloinen kappeli sijaitsi kaukana Pernajan ja Pyhtään pappiloista ja että ”alamaiset eivät pääse osallisiksi Jumalan sanasta ja sakramenteista niin kuin pitäisi”. Kunnan nimi on merkinnyt alun perin järveä, jonka ympärille asutus on syntynyt. Metsästäjäkansa, joka oleskeli ruotsinkielisen rannikon ja hämäläisten eteläisten takamaiden välisellä alueella sanottiin lappalaisiksi. Tästä Lapp-nimien syntyminen paikkakunnalla on saanut alkunsa.

Kaksi kieltä- yksi kunta

Lapinjärven seutu on aina ollut kieliraja- aluetta. Suomen itäisin ja koillisin ruotsinkielisen asutuksen raja kulkee Lapinjärven halki, ja tänä päivänäkin noin 30 % asukkaista on ruotsinkielisiä. Kaikkiaan kunnassa on nyt noin 2600 asukasta.

Luontoa ja maaseutua

Lapinjärven luonto on monipuolista. Kunnan pohjoisosassa on kumpuilevia töyrymaita. Kunnan eteläosassa on tavattoman kivisiä, mutta niin kauniita metsäalueita. Kunnan keskiosassa, Pukaron ja Lindkosken kylien alueella on valtava peltotasanko, joka muistuttaa Pohjanmaan maisemia. Tämä tasanko en entisen Litorinameren savipohjaa. Lapinjärven Kirkonkylä on tunnettu kauniista miljööstään, johon kuuluvat vanhat rakennukset, pikkuruiset tiet ja kujat. Kirkonkylässä on hyvin monipuolinen puusto, joka tarjoaa puiden harrastelijoille harvinaisiakin löytöjä.