Lapinjärven kirkko- ja pirtupolut

Kirkkopolut

Lapinjärven kirkko- ja pirtupolut muodostavat kulttuurillisesti rikkaan polkureittiverkoston kunnan ympäristöön. Polut ovat syntyneet usean vuosisadan aikana asukkaiden ja eläinten toimesta. Vanhimmat polut sijoittuvat keskiajalle ja edustavat alueella kirkkopolkuja. Asukkaat ovat käyttäneet polkuja kirkkopakon aikaan. Reitin varrelle on rakennettu historiallisesti arvokas ja merkittävä suosilta, jota on ylläpidetty neljän vuosisadan ajan. Suosilta on 140 metriä pitkä ja 2 metriä leveä. Suosilta löydettiin vuonna 1995 paikallisten kirkkopolkukartoittajien toimesta ja alueen tutkimukset toteutettiin vuonna 1996. Tutkimus aineisto on luettavissa sivuiltamme. Kyseisiä kirkkopolkuja on myös käytetty kaupankäynnin yhteydessä.

 

Pirtupolut

Lapinjarven Pirtupolku. SILMU ry toteutti yhdessä EMO ry:n ja Etpähä ry:n kanssa kansainvälisen hankkeen alueen reitistöjen kehittämiseen liittyen. Latvialaisena partnerina toimi Biedriba Vidzemes Lauku Partneriba ”Brasla”.

Vuosina 1919-1932 kieltolain aikana Lapinjärvellä käytettiin vanhoja polkuverkostoja pirtun salakuljetukseen. Väkijuoman teko ja myynti olivat alueen vahvaa kaupankäyntiperinnettä aina 1800 luvulta ja kieltolaki pysäytti laillisen kaupankäynnin ja synnytti rinnalle pirtun salapoltot ja kuljetukset. Metsäiset reitit ja suuret siirtolohkareet antoivat hyvän suojan salakuljetukselle sekä pirtun salapoltolle. Pirtupolkutarinat syntyivät näiltä ajoilta ja tarinat jatkavat kulkuaan sukupolvelta toiselle saaden uusia sävyjä. Tarinoita on talletettu ja näitä voi kuunnella tältä sivulta.