6. Villa Thome

Villa Thomé

Vuonna 1921 Verner Thomé osti itselleen ja perheelleen tukikohdaksi huvilan Lapinjärven kirkonkylältä, tutustuttuaan paikkakuntaan vieraillessaan sisarensa luona.

Kesänsä ja juhlapyhänsä Thomé vietti huvilallaan Villa Thoméssa, talvet hän pyrki oleskelemaan Keski-Euroopassa heikkojen keuhkojensa vuoksi. Huvilan vakituisia asukkaita olivat sen sijaan taiteilijan täti Helena Wallin sekä perheen uskollinen palvelijatar Hanna Huttunen. Taiteilijasta poiketen he loivat kiinteitä ystävyyssuhteita Lapinjärveläisiin. Thomén läsnä ollessa Villa Thométa ympäröi eräänlainen hiljaisuuden aura, mutta muulloin elämä talossa oli usein varsin vilkasta ja vieraita riitti. Talossa ei ollut erillistä ateljeeta, koska Thomé maalasi mieluummin ulkona kuin sisätiloissa.

Sisaren kotihuvila Villa Bergbo sijaitsee kallion toisella puolella ja vuosikymmenten aikana huviloiden väliin syntyi polku, jonka rippeet ovat vieläkin nähtävissä. Verner Thomén sisar opettajatar Vava Thomé oli aktiivisesti mukana kylän yhdistys- ja seuraelämässä. Verner Thomén kuoleman (1953) jälkeen Villa Thométa jäi asumaan Hanna Huttunen, Thomén toiveen mukaisesti. Hanna Huttuselta talo siirtyi Thomén testamentin määräyksellä metsänhoitoyhdistykselle. Tämän jälkeen talo on ollut yksityiskotina.

Taidemaalari Verner Thomé (1878 Alajärvi – 1953 Helsinki)

Verner Thomé kuuluu suomen kuvataiteen Kultakaudeksi (1865-1931) kutsutun luomisvoimaisen aikakauden mestareihin. Tänä päivänä Verner Thométa pidetään suomalaisen neo-impressionismin uranuurtajana ja ”puhtaan paletin” mestarina.

Verner Thomé syntyi 4.7.1878 Alajärvellä kahdeksanlapsiseen metsänhoitajan perheeseen. Hän oli taiteilija pienestä asti ja hänen rakkain esineensä oli rihvelitaulu, johon ikuistuivat kotitilan eläimet ja maisemat. Itseluottamuksen puute esti nuorta Verneriä heti pyrkimästä ”ylimpään kaartiin” eli taiteilijan oppiin, ja hän aloitti kivipiirtäjänä Tilgmannin kivipainossa.

Vuonna 1898 Thomén elämä sai uuden suunnan, kun hän vietti kesän Eero Järnefeltin opissa Lohjalla. Oppi-isä rohkaisi Verner Thomén pyrkimään Helsinkiin Suomen Taiteilijayhdistyksen piirustuskouluun. Siellä häntä opettivat mm. Helene Schjerfbeck, joka piti häntä yhtenä lahjakkaimmista oppilaistaan. Helsingistä hän siirtyi vuosisadan vaihteessa Baijerin kuninkaalliseen taideakatemiaan. 1900-luvun alun hän vietti Ranskassa ja vuonna 1908 hän sai suuren kunnian tulla valituksi Pariisin Salon d Automneen. Vuonna 1921 alkoi hänen aikansa Lapinjärvellä. Hän osti talon, jolle annettiin nimeksi Villa Thomé. Kyläläiset näkivät hänet vesivärilaatikko, siveltimet ja paperinippu kainalossa kulkemassa Lapinjärven maisemissa. Verner Thomélle Lapinjärvi oli etsimisen ja rauhaan vetäytymisen saareke.