7. Seurakuntakoti

Seurakuntakoti

Korvaukseksi Mariebergin tilan menetyksestä kuningas antoi 1587 kirkkoherra Peder Johannekselle neljä tilaa Kirkonkylästä perustaksi Tallbackan pappilalle. Talonpojat joutuivat luovuttamaan tilansa ”Herra Pederille” ja muuttamaan pois kylästä.

Tallbackan pappilassa oli vuosien varrella monta päärakennusta: osa niistä paloi ja osa purettiin huonokuntoisina. Vanha pappila on vuodelta 1811 ja vuonna 1843 sitä korjattiin ja laudoitettiin. Seurakuntakodin pihapiirissä on 1800-luvulta peräisin oleva renkitupa. Tuvassa ei ole sähköä eikä lämmitystä eikä se oli toiminnallisessa käytössä.

Varapastori, myöhemmin kappalainen Gustaf U. Rosenqvist asui täällä 1842-1872. Täällä syntyi myös hänen poikansa Georg G. Rosenqvist, tunnettu teologi, professori ja valtiopäivämies. Tämän serkku oli kuvanveistäjä Ville Wallgren, joka tapasi käydä täällä tervehtimässä sukulaisiaan. Seurakunnan jakamisen yhteydessä 1950 ruotsalainen kirkkoherra sai pappilan. 1992 viimeinen pappi muutti talosta ja se seisoi tyhjillään muutamia vuosia. Peruskorjauksen jälkeen talo vihittiin seurakuntakodiksi 28.11.1999.