Melontareitit

Koskenkylänjoen melontareitti

  • Pituus 76 km.
  • Retkimelonta
  • Koskenlasku
  • Reitti alkaa Orimattilan ja Iitin rajalta.

Orimattilassa reitti kulkee Lanskinjokea pitkin 14 km Villikkalanjärvelle, josta luonnonkanavia pitkin Säyhteelle ja sieltä Pyhäjärvelle. Järviosuus Orimattilassa on yhteensä 13 km.

Pyhäjärvellä siirrytään Lapinjärven kunnan puolelle. Pyhäjärveltä alkaa 38 km pitkä Koskenkylänjoki. Joelle tyypillisiä piirteitä ovat kauniit maatalousmaisemat, pienet mökit, rauhalliset metsäosuudet, pyörölammet ja koskipaikat. Etenkin joen alkuosa on koskinen, mutta selvitettävissä kanootin kanssa.

Lapinjärven kunnasta siirrytään loppureitin ajaksi Loviisan puolelle, jossa Koskenkylänjoki laskee mereen. Reitti jatkuu merellä suojaisaa Pernajanlahtea pitkin reitin päätepisteeseen Pernajan uimarannalle.

Varoitus: Esimerkiksi Käkikoski ei ole lainkaan laskukelpoinen, vaan se tulee kiertää vasemmalta puolelta. Muutenkin kosket ja laskureitit kannattaa aina käydä tarkistamassa etukäteen rannalta käsin ennen niiden laskemista. Vuodenaika ja sademäärät vaikuttavat paljon koskien luonteeseen. Mikäli koskesta ei pääse laskien läpi, se on mahdollista kiertää. Tarkemmat tiedot koskista ovat melontareitin kartassa.

 

Taasianjoen melontareitti

  • Pituus 60 km.
  • Reitti tarjoaa hyvin eritasoisia haasteita.
  • Reitti alkaa Iitin puolelta, läheltä Lapinjärven rajaa Kimonkyläntien silta.

Lapinjärven kunnan puolella reitti kulkee Kimonkylän, Pukaron, Lindkosken, Heikinkylän, Pekinkylän ja Lapinkylän kautta Harsböleen.

Reitin alkuosa on pääsääntöisesti helppo.

Harsbölestä reitti kulkee Skogbyn kautta Loviisan puolelle.

Harsbölen ja Tesjoen välinen osuus on vaikein. Suurena vaikeutena ovat pitkät ja kivikkoiset koskiosuudet, joita ei pääse kiertämään vaikean maaston ja ranta-asutuksen vuoksi. Varsinkin vähän veden aikana kanoottia joutuu uittamaan ja kantamaan koskien läpi.

Tesjoelta Kullanlahdelle ja lopulta päätepisteeseen Jumalsundiin Saaristotien sillalle on helppo 12 kilometrin osuus.