14. Gyllingska Villan

Gyllingska Villan -Osuuspankin talo

Talo on saanut nimensä entiseltä hallitsijaltaan K.F. Gyllingiltä ja Gyllingska Villan on aina ennen kuulunut Kycklingsin tilaan.

Ei ole sattumaa, että Gyllingska Villanista tuli pankki. 1800‐luvun jälkipuoliskolla Kycklingsin tilan omisti kanttori August Karlsson, joka oli puuhamiehenä monissa hankkeissa. Hänen ansiostaan on Lantmannabankenin, myöhemmältä nimeltään Union bankenin, perustaminen Lapinjärvelle 1900‐luvun alussa. Unionbankenin siirryttyä toisaalle, talossa toimi Helsingin Osakepankki.

Talon pankkihistoria päättyi noin 1933, jonka jälkeen talo toimi asuntona. Vuonna 1951 taloon tehtiin perusteellinen remontti ja se jaettiin kahdeksi huoneistoksi, joita voitiin käyttää myös liikehuoneistona.

Talossa on ollut mm. kellosepänliike, lastenvaatekauppa ja kangaskauppa. Artjärven Osuuspankki, jonka omistukseen talo tuli 1979, aikoi remontoida taloon pankkisalin ja pankinjohtajan asunnon. Tuossa yhteydessä esillä oli myös kokonaan uuden pankkirakennuksen rakennuttaminen. Onneksi suunnitelmista luovuttiin ja historiallinen rakennus säilyi ja toimii nyt yhtenä suomen kauneimmista pankkitaloista. Talon nykyinen omistaja on Länsi-Kymen Osuuspankki.