15. Kotiseututalo Kycklings

Kotiseututalo Kycklings

Kycklings on ollut maalaistalona 1500‐luvulta lähtien. Päärakennus on siirretty nykyiselle paikalleen 1800‐luvun puolivälissä Mattaksen piha‐alueelta.

Päärakennus koostui alun perin suuresta tuvasta ja salista sekä pienen kamarin ja eteisen välissä olleesta avoimesta porstuasta. Myöhemmässä vaiheessa, ehkä 1800‐luvulla, rakennettiin yksi makuuhuone lisää sekä veranta.

Kycklingsin omisti 1800‐luvun lopulla Wallgrenin suku, joista mainittakoon kuvanveistäjä Ville Wallgrenin isoisä G.G. Wallgren. Kanttori August Karlsson tuli taloon vävyksi naituaan talon tyttären ja heidän tyttärensä Sara peri talon. August Karlsson oli seurakunnan kanttorina yli 50 vuotta sekä sen lisäksi myös huomattava maanviljelijä ja arvostettu kunnallismies.

Sara ja hänen miehensä Alfred Hasting olivat lapseton pariskunta. Sara eli kauan leskenä Kycklingsissä ja tilalla oli tilanhoitajia. Sota‐aikana sai Kycklings vastaanottaa useita Karjalasta muuttaneita ja suuressa tuvassa asui ajoittain useita perheitä. Saara toivoi,että heidän kodistaan tulisi kotiseututalo. Sara Hastig oli mukana perustamassa Lappträsk Hembygdsföreningiä vuonna 1929. Kun yhdistys 1990‐luvun lopussa oli saanut omistukseensa myös Kycklingsin tontin, sinne siirrettiin yksi torppa ja savusauna ja pihapiiri koostuu nyt vanhanaikaisista hienoista rakennuksista.