3. Georgas, Kappalaisenpappila

Georgas, Kappalaisenpappila

Georgas sai nimensä Lapinjärvellä 1798-1839 kappalaisena olleesta Georg Gustav Wallgrenista.

1600-luvun lopulla Lapinjärven kappalainen teki valituksen siitä, että Porlammilla sijaitsevalta kappalaispappilalta oli niin pitkä matka kirkkoon. Sen seurauksena Mattaksen ja Sibbeksen tiloilta lohkottiin tila uudeksi kappalaispappilaksi. Sadan vuoden ajan seurakuntalaiset protestoivat rakennuksien kunnossapitovelvollisuutta vastaan.

Nykyisen talon rakennusvuosi on 1850. Lapinjärvellä kirkkoherrana vuosina 1874-1884 toiminut Matias Helenius, taidemaalari Ester Heleniuksen isä, asui perheineen talossa. Kappalaisenpappilassa on asunut yhteensä 25 kappalaisenperhettä vuoteen 1950 asti. 1950-1953 pappila toimi suomalaisen seurakunnan pappilana, muutama vuosi myöhemmin se siirtyi ruotsalaisen seurakunnan omistukseen. 1975 Georgas vihittiin kunnostamisen jälkeen seurakuntakodiksi. Vuodesta 2002 Georgas on ollut yksityisomistuksessa.

Taidemaalari Esther Emmy Maria Helenius

Ester Helenius syntyi Lapinjärvellä, missä isä Mathias Helenius toimi pastorina. Perhe asui Lapinjärvellä vuoteen 1884 saakka, jolloin isä valittiin Virolahdelle kirkkoherraksi. Ester oli tällöin yhdeksänvuotias.

Nuoruusvuodet Ester Helenius vietti Virolahden pappilassa ja koulukaupungissaan Viipurissa. Opiskeluvuosistaan alkaen hän asui Helsingissä ja oli Lallukan taiteilijakodin ensimmäisiä asukkaita vuodesta 1933. Hän työskenteli pitkiä aikoja myös Pariisissa, josta tuli hänelle toinen kotikaupunki. Sotavuosina taiteilija asui ajoittain sotaa paossa eri puolilla Suomea, muun muassa Köyliössä ja Hämeenlinnan seudulla Tyrvännössä ja Hattulassa.

Heleniuksen keskeisiä aihepiirejä ovat harlekiinikuvat, tanssiaiheet, hehkuvat kukkamaalaukset, uskonnollisen mystiikan sävyttämät katedraalien sisäkuvat ja enkeliaiheet. Hän tutki mielellään myös erilaisia ihmistyyppejä, kotipappilan renkejä, espanjalaisia sotilaita ja pariisilaisia taiteilijoita.

Ester Helenius oli syvästi isänmaallinen ja hän teki 1950-luvulla useita taidelahjoituksia. Laajin Ester Heleniuksen taiteen kokoelma on Hämeenlinnan taidemuseossa, jonne taiteilija testamenttasi koko taiteellisen jäämistönsä. Kokoelmiin kuuluu yhteensä 237 Ester Heleniuksen teosta, joista noin puolet on grafiikkaa ja piirustuksia.