Reskator Ab

Reskator Ab, experter av tung utrustning, inledde sin verksamhet i Lappträsk år 1985. På nästan 30 år har företaget vuxit från en liten firma till ett aktiebolag som förutom entreprenör Kari Kärenaho sysselsätter ett par heltidsanställda samt ett antal lokala underleverantörer.

Reskator Ab specialiserar sig på bland annat lastbilar, jordbyggnadsmaskiner, släpvagnar och lufttrycksmaskiner. Omsättningen är årligen ca 1,2 miljoner euro. Enligt entreprenör Kärenaho har framgången krävt en hel del arbete, liksom också förmåga att anpassa sig till rådande förhållanden.

”Man måste göra handel med det som går åt. Ibland händer det att produkten är en hit idag och i morgon är den helt ute. Man måste vara redo att ändras, eftersom det är ju det som det är frågan om i business i slutändan: kontinuerlig ändring”, funderar Kärenaho.

Lappträsk har varit på många sätt en meningsfull bostadsort för Reskator Ab. Korta avstånd till viktiga stadscentrum i södra Finland är ett av de viktigaste trumfkorten.

”Vi exporterar en hel del till flera olika länder, till exempel Peru, Sverige och Tyskland. Transporterna inverkar förstås på kostnaderna. Dessutom har vi fått mycket synlighet bara för att vi råkar vara placerade vid den hårt trafikerade riksväg 6. Detta har gjort oss mer kända än vi kunnat ana”, säger Kärenaho.

Atmosfären i Lappträsk är mycket företagarvänlig enligt Kärenaho.

”Man har alltid fått hjälp med problem. Samarbetet med kommunen har varit väldigt problemfritt och flexibelt”, berömmer Kärenaho.