Gardesjägarregementets krigsmannaedgång 12.8. och Parkfesten 12.-14.8. i Lappträsk

Den militära ed- och försäkringsceremonin för Gardesjägarregementet hålls i Lappträsk kyrkby fredagen den 12 augusti 2022. Cirka 700 nya rekryter kommer att anlända till kommunen för att avlägga eden. Rekryternas familjer är välkomna att delta. Evenemanget är dessutom öppet för allmänheten. Totalt väntas cirka 2 500–3 000 besökare för dagen.

Dagen inleds med en gemensam flagghissning med daghemmet Trolldalen och Gardesjägarregementet kl 9.30. I slutet av flagghissningen öppnas Gardesjägarregementets utrustningsutställning, först för dagisbarnen och kl 10.00 för resten av allmänheten. Samtidigt öppnas Soldathemsförbundets café som serverar berömda munkar. Utrustningsutställningen öppnas på dagispersonalens parkering i Mosagränd. Soldathemmets café ligger i Klockarparken. Utrustningsutställningen och caféet är öppet hela evenemangsdagen till 14.30.

Programmet fortsätter klockan 10:30 med nedläggning av kransar vid hjältegravarna. Klockan 11.15 anordnas ett krigsmannaförsäkringsevenemang i Klockarparken.

Själva krigsmannaeden äger rum på Mariebergs idrottsplats kl. 12:00. Efter evenemanget, med start kl. 13.00, hålls en förbimarsch på Lappträskvägen. Förbimarschen börjar vid korsningen av Stamvägen, går genom kyrkbyn och slutar vid korsningen av Skolvägen.

På grund av förbimarschen kommer Lappträskvägen att vara stängd på avsnittet mellan Stamvägen och Skolvägen kl. 13.00 och 13.30. Parkering på Lappträskvägen är förbjuden hela evenemangsdagen fram till kl. 13.30.

Körbanan kommer att vara avstängd på evenemangsdagen åtminstone mellan 11:00 och 13:00, eventuellt längre. Vi rekommenderar att du använder omvägen (riksväg 6).

Parkering organiseras främst i Korsbro-området. Korsbro korsningen till riksväg 6 är avstängd under evenemanget på grund av trafiksäkerheten.

  • Det anländer extraordinärt många människor till Lappträsk, vilket säkert syns i gatubilden. Vi hoppas att folk ska respektera sina medmänniskor genom att komma till evenemanget helst genom samåkning och genom att följa givna instruktioner gällande exempelvis parkering, säger Jonna Nygård, närings- och kommunikationssekreterare i Lappträsk kommun, som är en av arrangörerna av händelsen.
  • Vi har en fantastisk möjlighet att visa vårt bästa för ett stort antal människor och samtidigt få se och uppleva de värnpliktigas stora dag på första parkett, samt att på flera olika sätt lära känna Gardesjägarregementets verksamhet. En mycket intressant dag ligger framför oss! fortsätter Nygård

Mottagningsplatsen för förbimarschen är vid Lappträsk kommunhus. Gardets musikkår uppträder i Klockarparken efter marschens avslut kl. 13.30. I Klockarparken finns förutom Soldathemmets café även ärtsoppa tillagad på fältspis och delikatesser från café-restaurangen Ketunpesä.

På evenemangsdagen är Lappträsk kyrkor öppna för visning kl. 10:00-15:00. Kyrkan anordnar även en orgelkvart klockan 11.00 under ledning av Brayan Jääskeläinen.

 

Lappträsk parkfestival

Strax efter edsceremonin startar Lappträsk Parkfestival (den tredje i rad) i Klockarparken. Lappträsk kommun anordnar festivalen i samarbete med lokala företag och föreningar.

  • Särskilt de lokala företagen har glädjande bra börjat både stöda och genomföra festivalen hos oss i år. På grund av detta kommer årets festival definitivt att ha något för alla, säger Jonna Nygård, närings- och kommunikationssekreterare som står bakom festivalen.

På fredagens program står bland annat en utomhusfilmkväll i evenemangstältet i Klockarparken, som redan nästan blivit en tradition. Först ut är barnfilmen Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka. Filmen är K7, men i sällskap av en vuxen kan du gå på bio från fyra års ålder. Entrén till barnfilmen är gratis.

MLL Lapinjärvi-Lappträsk säljer olika filmgodis och salta tilltugg inför barnfilmen. Café-restaurang Ketunpesä serverar både mat och dryck under hela festivalhelgen i Klockarparken.

Kvällens första inhemska film, Metsäjätti (K7), riktad till vuxna, startar 19.30. Efter detta, klockan 21:30, visas Bohemian Rhapsody (K18), en biografisk film om rockbandet Queen och dess solist Freddie Mercury. Inträdesavgiften till vuxenfilmer är € 12. Serveringsområdet är öppet under dessa filmer.

På lördag har festivalen mycket att erbjuda både i och utanför evenemangstältet. Festivaldagen inleds med Lyckanprojektets plattformsspelskonsert. Därefter följer den tvåspråkige trollkarlen Kimmo Erkkilä, som efter sitt uppträdande även underhåller barn och de barnasinnade med ballongdjur på evenemangsområdet fram till 13.15.

Vid lunchtid hålls en lokal välgörenhetsauktion med Sauli Silfvast som mäklare. Intäkterna från auktionen kommer att gå till välgörenhet genom FRK. Brayan Jääskeläinens orgelkörer anordnas även i Lappträsk kyrka på lördag klockan 11.00 och 12.00.

På eftermiddagens program står uppträdandet vid två olika tillfällen, av en av Finlands främsta schlagersångerskor Marita Taavitsainen, en akrobatisk gymnastikföreställning och Jumppa-Humppa, öppen och lämplig för alla, i regi av Elina Mieskolainen. Det exakta schemat för dagens lopp finns på Lappträsk kommuns hemsida och på kommunens Facebooksida i avsnittet Evenemang.

Utöver programmet på scenen finns det mycket annat att se och uppleva på evenemangsområdet på lördag. För de yngre i familjen finns till exempel studsborg, ansiktsmålning och ponnyridning och får 11:00-14:00. Projektet Lyckan kommer att hålla en CANJO gitarrworkshop och en graffitiworkshop under eftermiddagen. Hattuleidit-dragspeltrion underhåller festivalpubliken. Lapinjärvi Martat ry:s kafé har en mängd olika salta och söta saker till kaffet, och café-restaurangen Ketunpesä har t.ex. grillmat med serveringsrätt. Lokala företag och föreningar presenterar sin verksamhet och Lappträsk kommuns idrottsinstruktör Petteri Aaltolainen ger motionsråd vid evenemanget.

Lördagskvällen avslutas med livemusik. Partybandet Cover-Lovers och lokala duon Trubadual singers står för kvällens goda stämning. Café-restaurangen Ketunpesä står för kvällens förfriskningar. Inträde 15 €.

På söndagens program står en gemensam tvåspråkig utomhusmässa i samarbete av Agricolan suomalainen seurakunta och Agricola svenska församling i Klockarparken.

För mer information om båda arrangemangen, vänligen kontakta Lappträsk kommuns närings- och kommunikationssekreterare Jonna Nygård jonna.nygard@lapinjarvi.fi / 0447208697