En bybutik öppnar i Lappträsk

Närproducerat invid riksvägen

På lördag 29.5 öppnas Kyläputiikki – Bybutiken i Lappträsk med syfte att göra lokala produkter och tjänster mer tillgängliga för både lokalbefolkningen och turister. Bybutiken säljer produkter från Lappträsk-företag och öppnar i ett affärsutrymme bredvid riksväg sex. Butiken nås direkt från rampen i Lappträsk.

– Vi ville stöda lokala företag och nu när det verkar som att inrikes turismen ökar nästa sommar, ville vi erbjuda en sådan möjlighet att presentera den lokala verksamheten och att från ett ställe köpa ett brett utbud av lokala produkter, säger Tiina Heikka, kommundirektör i Lappträsk.

Till salu i Bybutiken finns t.ex. lokalt bröd, ost, örter, hantverk, textiler, konst, ramar etc. Där presenteras också lokala tjänster. Bara ett stenkast från Bybutiken ligger Lappträsk centrum, som erbjuder fler tjänster, saker att se och uppleva.

– I bybutiken är transportkedjan kort, vilket garanterar matens färskhet och lägger mindre belastning på miljön. Vi tror att det finns en efterfrågan för detta idag, fortsätter Heikka.

Bybutiken är öppen ons & lör 9-14, tors-fre och sön 12-19. Den är placerad i ett tomt affärsutrymme vid Gamla busstationen, som ligger intill Lappträsk skatepark. I samma byggnad finns också t.ex. pizzeria, frisör, massör och fysikalisk vård.

– Syftet med bybutiken är att föra kommunens fantastiska produkter och tjänster till allas förfogande och kännedom. Detta är en konkret handling för att förbättra positionen för lokal mat och lokal produktion, sammanfattar Heikka.

I Lappträsk byaståk, som ligger några hundra meter från Bybutiken, finns bl.a. en hantverksbutik, järnaffär, matbutik och café-restaurang. Även t.ex. Klockarparken och ett unikt bibliotek finns i kyrkbyn.

Bybutiken har fötts ur idèer av lokala företagare och förverkligats i samarbete med lokala företag och organisationer. För verksamheten står näringslivsväsendet i Lappträsk kommun tillsammans med Taitopaikka, som erbjuder sysselsättningstjänster. Bybutiken öppnar denna vecka, men Bybutikens officiella öppningsevenemang kommer att hållas den 11 juni.

Bybutikens adress: Lappträskvägen 1 A 3, Lappträsk

Tilläggsuppgifter:
Tiina Heikka
044 720 8686
tiina.heikka@lapinjarvi.fi