Porvoon kaupunki tiedottaa 11.12.2020

Koronarokotukset käynnistyvät alkuvuodesta

Koronarokotukset ovat käynnistymässä Suomessa vaiheittain vuodenvaihteen jälkeen. Myös Porvoon sosiaali- ja terveyspalveluissa valmistaudutaan siihen, että rokotukset voidaan käynnistää heti, kun rokotetta saadaan. Ensimmäisessä rokotusvaiheessa myös Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan rokotukset annetaan Porvoossa.

Rokotusjärjestyksessä noudatetaan kansallista linjaa. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaiden hoitoon osallistuva henkilökunta, ikäihmisten hoivaan osallistuva henkilökunta sekä ikääntyneet henkilöt ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

 Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan rokotukset annetaan Porvoossa

Ensimmäisessä vaiheessa käytössä olevien rokotteiden kylmäsäilytys on haasteellista, ja siksi sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut sairaanhoitopiirejä ja kuntia järjestämään rokotukset riittävän suurissa julkisen terveydenhuollon tai työterveyshuollon yksiköissä. Tämä vuoksi Sipoon, Loviisan, Lapinjärven ja Askolan ensimmäisen vaiheen rokotukset järjestetään Porvoossa.

– Koronarokotukset päästään näillä näkymin aloittamaan vuodenvaihteen jälkeen. Kevään ja kesän mittaan rokotuksia tarjotaan vaiheittain kaikille kansalaisille. Tämä on iso operaatio, joka suunnitellaan ja järjestetään huolellisesti. Kuten kausi-influenssarokotusetkin, koronarokotukset täytyy järjestää ajanvarauksella ruuhkien välttämiseksi, kertoo Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Myöhemmissä rokotusvaiheissa rokotusjärjestelyt voivat myös muuttua. Rokotuksista tiedotetaan tarkemmin erikseen, kun rokotetta saadaan ja rokotusaikoja voi varata.

 Koronavirusrokote on vapaaehtoinen

Koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta testataan kymmenillä tuhansilla ihmisillä ennen kuin ne voidaan hyväksyä käyttöön. Ennen jakelua Suomessa rokotteella täytyy olla myyntilupa Euroopan alueella. Luvan antaa Euroopan lääkevirasto (EMA). Myyntiluvan saaminen riippuu tutkimustuloksista, rokotteen hyväksyttävästä hyötyjen ja haittojen suhteesta.

– On tärkeää, että mahdollisimman moni ottaa koronarokotteen, jotta syntyy laaja suoja koronavirusta vastaan, ja voimme palata taas normaalimpaan elämään työpaikoilla ja harrastuksissa. Rokote on kuitenkin vapaaehtoinen, Silvennoinen jatkaa.

– Rokotteista on aina liikkeellä myös virheellistä tietoa, ja Porvoossakin postilaatikkoihin on jaettu rokotusvastaista materiaalia. Rokotteita on tutkittu ja testattu, ja ne hyväksytään käyttöön vasta usean vaiheen jälkeen. Riski mahdollisille sivuvaikutuksille on marginaalinen, ja rokotetta pidetään lääketieteilijöiden ja tutkijoiden piirissä turvallisena, johtava lääkäri Kati Liukko toteaa.

THL:n tietopaketti koronarokotteista:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus

Miten rokotteiden turvallisuutta tutkitaan:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/usein-kysyttya-rokotuksista/miten-rokotteiden-turvallisuutta-tutkitaan-