Tiedote 29.10.2020

Lapinjärven kunta ei jatka kahden viikon sulkua, mutta jos tilanne muuttuu, tehdään nopeita päätöksiä

Suu-nenäsuojasuositus vierailijoille ja harrastusryhmiin

Lapinjärven kunta reagoi nopeasti kasvaviin koronatartuntoihin ja altistuksiin ottamalla käyttöön kahden viikon sulkustrategian pari viikkoa sitten. Nyt tilanne on vakaampi, joten sulkustrategiaa ei jatketa enää alkuperäisen kahden viikon perään. Tämä tarkoittaa, että etänä toteutetut kirjaston ja nuorisotoimen palvelut avautuvat ja kunnanviraston ja liikuntatilojen ovet avataan.

Lapinjärven kunta antaa suosituksen suu-nenäsuojien käytöstä kaikkien kunnan toiminnoissa vierailevien henkilöiden osalta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lapsia päiväkotiin tuovia tai sieltä lapsia noutavia henkilöitä sekä myös kunnan omaa henkilöstä heidän vieraillessa muussa kuin omassa yksikössä. Lisäksi Lapinjärven kunta antaa suosituksen harrastustoimintaan suu-nenäsuojien käytöstä muuna kuin liikuntasuorituksen aikana.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka toimintoja väljennetään, ei tilanne ole ohitse, vaan edelleen vaaditaan kuntalaisilta jaksamista jatkaa suositusten mukaista toimintaa.

-Jos tilanne muuttuu huonompaan, teemme nopeasti vastaavantyyppisiä ratkaisuja. Seuraamme tiiviisti tilanteen kehittymistä, kunnanjohtaja Tiina Heikka sanoo.

Edelleen voimassa olevat suositukset ovat:

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 1.11.-30.11.2020.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotialle:

· julkisessa liikenteessä
· julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
· yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
· toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä
· harrastustoiminnassa
· työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan
· sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä

Etätyön tekemistä suositellaan aina kuin mahdollista.

Kunnan harjoittama kahden viikon sulkustrategia oli poikkeuksellinen, mutta kuntalaiset ovat ottaneet kunnan toimenpiteet hyvin vastaan.

-Kuntalaiset ovat ymmärtäneet tilanteen vakavuuden ja uskon, että tämä on osaltaan myös lisännyt ymmärrystä tilanteesta Lapinjärvellä. Toivottavasti edelleen pidetään tiukasti kiinni suosituksista, jotta voimme pitää kunnan ja myös yrittäjien palvelut pyörimässä, kunnanjohtaja Heikka painottaa.

-Tilanne tulee jatkumaan todennäköisesti vielä pitkään, nyt on meidän aika opetella toimimaan tässä muuttuneessa tilanteessa ja tehdä esimerkiksi maskeista ja turvaväleistä osa normaalielämäämme, Tiina Heikka korostaa.