Robbes Lilla Trädgård

Pienessä kasvihuoneessa lempeän auringonpaisteen lämmössä kypsyivät tomaatit, kurkut ja salaatit. Veljen kanssa tehtiin matkoja torille, jossa kaupattiin satoa asiakkaille. Näin sai alkunsa yrittäjä Robert Jordasin ura maatalousalalla.

Pienestä kasvihuoneesta on sanan mukaisesti versonut 16 vakituista työntekijää työllistävä yritys, joka viljelee 8 000 neliömetrin kokoisella alla ympärivuotisesti erilaisia salaatteja ja yrttejä. Kaikki alkoi herneenversoista vuonna 2001.

”Alkuun kyse oli sivutoimisesta hommasta opiskeluiden ohella. Herneenversot menivät kaupaksi ravintoloille ja suurtalouskeittiöille”, Jordas muistelee.

Yrityksen toiminta lähti pian lentoon. Todettuaan sesonkiviljelyn liian riskialttiiksi, Jordas investoi opiskeluvuosiensa jälkeen kunnon kasvihuoneeseen. Yritys palkkasi lisää työvoimaa ja asiakaskunta laajeni. Nopeaa kasvua haettiin tarkoiteuksellisesti jatkuvilla investoinneilla.

”Piti saada volyymia. Kun toimintaa on enemmän, riskikin pienenee”, Jordas perustelee.

Nykyisin valikoimaan kuuluu reilut 20 yrttiä ja versoa. Volyymillisesti suurin tuote on jääsalaatti, jota päätyy myyntiin paljon myös markettien hyllyille. Alkuperäinen herneenversokin on edelleen mukana valikoimissa.

Lapinjärvi on tarjonnut Jordakselle tukevan kasvualustan kehittää omaa yritystään.

”Täällä kommunikaatio on toiminut hyvin niin kunnan kuin muidenkin yrittäjien kesken. Piirit ovat pienet, mikä vähentää byrokratiaa ja lisää yhteisöllisyyttä, mikä on hieno asia”, Jordas kehuu.

Hän uskoo, että Robbes Lilla Trädgård menestyy jatkossakin Lapinjärven tarjoamien valttikorttien ansiosta.

”Kysyntää riittää varmasti tulevaisuudessakin. Kotimaisuus, lähituotanto ja terveellisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Meille kuljetusketju on yksi isoimmista pulmista. Onneksi sijaintimme on erinomainen – olemmehan Helsinkiä lähin merkittävä salaattipuutarha. Kasvuvaraakin löytyy mukavasti, ja ala menee koko ajan eteenpäin. Lapinjärvellä investointien toteutus on helppoa”, Jordas tuumaa tyytyväisenä.