Kunnanjohtajan ajatuksia 25.8.2015

Kunnanjohtajan ajatuksia

Näin sitä on vuosi vierähtänyt ja olen taas palannut pestiini äitiyslomalta. Kotona lapsen kanssa oleminen oli tähänastisen elämäni parasta aikaa. Hienoa, että mieheni saa nyt vastaavasti nauttia koti-isänä olemisesta. Vaikka kuntakenttä on vaikeassa tilanteessa esimerkiksi kiristyvän talouden kourissa ja omassa kunnassamme varmasti riittää myös haasteita, oli kuitenkin todella mukava palata töihin. Kunnantalon rento ilmapiiri ja kivat työkaverit, hyvä yhteistyö luottamushenkilöiden kanssa ja etenkin mukavat kuntalaiset tekevät työstäni todella mielekkään, vaikka työtehtävät eivät aina niin helppoja olisikaan.

Olen paljon puhunut myönteisyyden merkityksestä ja peräänkuuluttanut tekemisen meininkiä. Edelleen jatkan samalla linjalla, koska etenkin haastavissa tilanteissa tarvitaan myönteisiä asioita ja yhdessä tekemistä. Kuluneen vuodenkin aikana kunnassamme järjestetyt lukuisat tapahtumat ovat hyvä esimerkki niistä voimavaroista, joita kuntamme yhdistyksistä, yrityksistä ja talkoolaisista löytyy.

Ja myönteisiä asioita löytyy. Ilokseni voin esimerkiksi kertoa, että tällä hetkellä kunnan väkiluvun kehitys näyttää myönteiseltä. Kunta antaa jokaiselle kuntaamme syntyvälle kuntalaiselle 100 euron arvoisen vauvakassin ja kasseja on tänä vuonna jaettu jo 14 kappaletta.

Samoin yritysten tilanne näyttää kovista ajoista huolimatta Lapinjärven osalta kohtuullisen hyvältä. Esimerkiksi viime vuonna Lapinjärvellä aloitti useampi yritys kuin lopetti. Kaikissa ympäristökunnissamme tilanne oli päinvastainen. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu meidän osaltamme edelleen myönteisenä. Itse näen erittäin tärkeänä, että kunta omalta osaltaan edelleen kehittää toimintaansa yrittämistä ja työllistymistä tukevaan suuntaan. Esimerkiksi elinkeino-ohjelma on saatava täytäntöön. Toivottavasti paikalliset yrittäjät tai yrittäjän urasta haaveilevat osaavat myös hakeutua kehitysyhtiö Posintran asiakkaaksi. Kunta ostaa kehityspäällikön työpanosta suoraan yrittäjien tarpeisiin.

Työllistyminen ja työllistäminen ovat kantavina teemoina Näköalapaikka-nimisille messuilla, jotka Lapinjärven kunta järjestää Porlammin liikuntahallissa 19.9.2015 yhdessä Posintran ja TE-palveluiden kanssa. Etsitkö töitä tai tekijöitä – messut ovat tuolloin oikea paikka sinulle.

Yhtenä kantavana teemana omissa ajatuksissani olen viime päivinä huomannut useammin ja useammin törmääväni ajatukseen: keitä varten me täällä olemme? Keitä varten opettajat ovat koulussa, keitä varten kiinteistönhoitajat teknisessä toimessa, hoitajat vanhuspalveluissa, hallintohenkilöstö virastolla, lastenhoitajat päiväkodissa, kunnanjohtaja kunnantalon kulmahuoneessa? Kun joka suunnasta tulee painetta tehostamiseen, säästämiseen ja muutokseen, on hyvä pysähtyä ja palauttaa mieleen, että mikäs se minun perustehtäväni oikein olikaan.

Kunta ei ole mikään organisaatio kunnantalon sisällä, vaan kunta on kaikki me. Kunta on kuntalaiset ja yhdessä me teemme tästä sen kaikista parhaimman paikan elää. Tämä ajatus antaa ainakin omalle työlle sen tärkeimmän sisällön. Meillehän näitä hommia tehdään. Kuntaorganisaatio ei pysty kaikkea yksin hoitamaan vaan asioita on vietävä yhdessä eteenpäin, avoimin mielin.

Ollaan yhteyksissä!

Tiina Heikka
kunnanjohtaja