AstraZeneca -rokotukset keskeytetään Loviisassa viikoksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päätös keskeyttää tilapäisesti rokotukset AstraZenecan rokotteella vaikuttaa myös loviisalaisten ja lapinjärveläisten rokotuksiin. Loviisan kaupungin perusturvakeskus keskeyttää viikoksi rokotukset AstraZenecan koronavirusrokotteella epäiltyjen haittavaikutusten selvittämisen ajaksi. Valitettavasti Loviisan kaupungilla ei ole käytettävissä muita rokotteita, joilla voisi rokottaa viikolle 12 ajan saaneita, vaan ajat joudutaan perumaan. Rokotusaika perutaan noin 200 kuntalaiselta.

Kaupunki ottaa yhteyttä kaikkiin rokotusajan viikolle 12 varanneisiin.

– Rokotusajan peruminen ei vaadi toimenpiteitä asiakkaalta. Ilmoitamme rokotusajan varanneille ajan peruuntumisesta tekstiviestillä. Maanantaille 22.3. varatut ajat peruimme jo viikonloppuna, kertoo palveluvastaava Senja Kangas Loviisan perusturvakeskuksesta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4–10 päivää AstraZenecan koronavirusrokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken. THL kertoo tiedotteessaan, että Euroopan lääkevirasto EMA tutkii lisää rokotteen mahdollista yhteyttä kahteen hyvin harvinaiseen veren hyytymishäiriöön. Näihin liittyy vähentynyt verihiutaleiden määrä ja lisääntynyt taipumus verisuonitukoksiin. EMA:n antamien tietojen mukaan AstraZenecan rokotteeseen liittyneet haitat ovat esiintyneet pääosin alle 55-vuotiailla naisilla ja ne ilmenivät ensimmäisten kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen.

Nyt Suomessa ilmoitetut kaksi tapausta voivat liittyä EMA:n tutkimiin veren hyytymishäiriöihin. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti THL on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen antamisen Suomessa, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astui voimaan välittömästi.

THL arvioi tilannetta uudelleen kuluvan viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3.2021. Rokotukset muilla koronavirusrokotteilla jatkuvat normaalisti.

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

  Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Vaikka toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen, AstraZenecan koronavirusrokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

 

Lisätietoja medialle:

johtava lääkäri Marika Ylärakkola, puh. 040 665 1825, marika.ylarakkola@loviisa.fi

palveluvastaava Senja Kangas, puh. 044 505 1978, senja.kangas@loviisa.fi