Vilkasta keskustelua ikäihmisten kotipalveluista 16.5.2016

Lapinjärven kirkonkylän koululla oli keväisenä maanantai-iltana 16.5 iloinen puheensorina kun paikalle oli kokoontuneena Lapinjärven kunnan ja Med Group Oy yhteisen ihmislähtöisen vanhustyön innovaatiohankkeen tiimoilta joukko innokkaita kuntalaisia, kunnan päättäjiä, sekä Med Group Oy edustajia. Paikalle oli saapunut myös terveysteknologiayritys Vivago Oy edustaja Arto Mikkola, joka kertoi Vivagon hyvinvointikelloista, jotka tuovat turvaa ja mahdollistavat toimintakyvyn jatkuvan arvioinnin vuorokausirytmiä seuraamalla.

Kunnanjohtaja Tiina Heikan ja Med Group Oy kehityshankejohtaja Katja Kääriän alustamassa ideointitilaisuudessa pohdittiin yhdessä keinoja, joilla ikäihmisiä voidaan tukea niin, että he voivat asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään, sekä mietittiin arkipäivän toimia, joilla yksinäisyyttä voidaan ehkäistä.

Kotiin kaivattiin kauppa-asiointi- ja siivousavun lisäksi kuljetuspalvelua päivittäisille asiointireissuille, erilaisiin tapahtumiin ja retkille. Keskustelussa nousi esille myös uusien teknologioiden mahdollisuudet ja ideoitiin videoyhteyden välityksellä toimivia ystävä- ja harrastepiirejä. Myös fysioterapeutti ja lääkäri voivat tulevaisuudessa olla vaikkapa internetkameran välityksellä tavattavissa omassa kodissa.

Kaipuu yhteiseen ruokailuun ja ruokailuhetken jakamiseen eri sukupolvien välillä tuli esille monissa ajatuksissa: ”Eikö lapset ja ikäihmiset voisi kohdata vaikkapa välipalalla palvelutalolla tai voisiko koulusta kotiinpaluumatka sisältää vierailun vähän kaukaisemmassa mökissä ja yhteisen ruokahetken”. Kauempana asuvien ystävien ja omaisten kanssa yhteisen kahvittelu- tai ruokahetken voi hyvin järjestää myös kamerayhteyden välityksellä. Alkuun outo ajatus saattaa pienen totuttelun jälkeen muodostua mukavaksi tavaksi ja ylittää helposti pitkätkin välimatkat.

Kunnassa tunnistettiin tilaisuudessakin esille tullut välitön tarve parantaa omaishoitajien avunsaantimahdollisuutta. Avuntarve ei tule aina suunnitellusti ja avun saantia onkin tarkoitus kehittää niin ammattilaisten kuin kuntalaisten tarjoamien palvelujen ja verkostojen avulla.

Tilaisuudessa syntyneitä ajatuksia päätettiin yhteistoimin kehittää ja kokeilla yhteisessä kehityshankkeessa. Seuraavan kerran keskustelua jatketaan Med Group Oy järjestämässä kaikille avoimessa kesätapahtumassa 6.6.2016 Lapinjärven Lukkarinpuistossa. Tilaisuudesta tulee vielä erillinen kutsu, jossa tarkemmat tiedot ajankohdasta.

Lue lisää ihmislähtöisestä kunnasta: ihkulapinjarvi.blogspot.fi

Jätä kommentti