Pukaron Paroni

Syksyllä 1989 työläs ja rohkea rakennusprojekti saavutti harjakorkeutensa. Valtatie kuuden varteen oli noussut yhden pysähdyksen palvelukeidas – Pukaron Paroni. Rakentaminen alkoi vain vuotta aiemmin, kun lapinjärveläinen Hannu Kohtaniemi osti bussivarikkona palvelleen kiinteistön Etelä-Suomen Linjaliikenteeltä.

26-vuotias olin silloin, kun paikan ostin. Hullun hommaahan se oli lähteä mukaan ylikilpaillulle alalle. Kunnon riskillä tuhottomasti lainaa pankista ja työt käyntiin”, Kohtaniemi naurahtaa jälkeenpäin.

Kun Pukaron Paroni avasi ovensa, Kohtaniemi laski valtatie kuuden varrella olevan 22 taukopaikkaa Helsingin ja Lappeenrannan välillä.

25 vuoden aikana moni paikka on mennyt konkurssiin tai lopettanut. Meidän lisäksemme taitaa olla enää yksi paikka, joka ei ole vaihtanut omistajaa näiden vuosien aikana”, Kohtaniemi toteaa.

Pukaron Paroni on yksi Suomen eniten vierailluista ilmaisista kohteista miljoonalla kävijällään. Merkittävä osa liikennemyymälän asiakkaista on ohikulkijoita, mutta myös paikallisia asiakkaita arvostetaan. Kun kilpailu on kovaa, on löydettävä keinot voittaa asiakas puolelleen.

Jokainen asiakas on meille tärkeä, ja haluamme aina palvella asiakkaitamme yksilöllisesti ja huolellisesti. Palvelu ja laatu ovat keskeisissä rooleissa. Olemme aito ja yksityinen vaihtoehto alalla, jossa omistukset ovat vahvasti keskittyneet”, Kohtaniemi toteaa.

Arvostelijoitakin on toki aina välillä riittänyt, varsinkin alkuaikoina.

Olin paiskimassa hommia polttoainesäiliön montussa, kun eräs kylän mies polki pyörällä montun viereen ja totesi: ’Voi voi poika, katso nyt mihin olet lähtenyt. Satasen suora, ei tässä kukaan pysähdy. Parikymmentä yrittäjää on tehnyt konkurssin.’ Kyllähän se satutti ja sai miettimään, mihin tässä on oikein tullut ryhdyttyä”, Kohtaniemi muistelee.

Lapinjärven mittakaavassa Kohtaniemen yritys on valtava. Noin 25 miljoonan euron liikevaihdollaan Pukaron Paroni on merkittävä pelaaja myös laajemmassa tarkastelussa. Yritys on suurimpia paikallisia työllistäjiä.

Lisäksi meillä on neljä säiliöautoa, joiden avulla myymme asiakkaillemme polttoöljyä kotiinkuljetuksena. Asiakkaita on useampi tuhat Uudenmaan alueella”, Kohtaniemi kertoo.

Kun yrittäjältä kysyy salaisuutta menestyksen takana, vastaus on ahkera työnteko sekä hyvät työntekijät. Ja se, että virheitä ei ole sattunut liikaa.

Kun aloitin bisneksessä, en oikeastaan tuntenut alaa kovin hyvin. Virheitä on tullut tehtyä, mutta ilmeisesti vähemmän kuin kilpailijat ovat tehneet”, Kohtaniemi naurahtaa.

Lapinjärveä Kohtaniemi kehuu positiivisesta hengestä ja hyvästä ilmapiiristä.

Kaikessa on puolensa, mutta valitsisin joka tapauksessa pienemmän pitäjän, koska asiat hoituvat mutkattomammin.”