Lapinjärvellä koronakriisi on tuonut tullessaan huonoa ja hyvää

Lapinjärven kunta antoi ensimmäiset lomautusilmoitukset viime viikon perjantaina 3.4.2020. Lomautusilmoituksen sai 16 työntekijää, joiden työt ovat väliaikaisesti vähentyneet tai päättyneet koronaviruspandemian ja valtion rajoittamistoimenpiteiden johdosta. Kunta-alan työehtosopimuksessa lomautusten ilmoitusaika on kuukausi. Töiden vähentymisestä johtuvat lomautukset alkaisivat toukokuun alkupuolella ja jatkuisivat niin kauan, kunnes töitä on rajoittamistoimista johtuen vähemmän, kuitenkin enintään kesäkuun loppuun.

– Näiden lomautusten syynä on se, että työtä ei ole. Esimerkiksi oppilaista lähes kaikki ovat etäopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa on vain noin neljäsosa lapsista paikalla. Joillekin työntekijöille on pystytty tarjoamaan korvaavaa työtä, mutta ei kaikille, kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo.

– Kun tilanne palautuu ennalleen, työt jatkuvat. Toivottavasti mahdollisimman pian, Heikka sanoo.

Lisäksi kunnanhallitus on päättänyt, että neuvotellaan lomautuksista myös säästösyistä.

– Niistä neuvottelut jatkuvat yhteistyötoimikunnassa. Toivottavasti neuvottelujen aikana saadaan jo valtiolta konkreettisia lupauksia siitä, että kunnat eivät jää koronasta johtuvien tulomenetysten ja lisäkustannusten kanssa yksin, kunnanjohtaja toteaa.

 

Palvelutuotantomuutoksia nopealla aikataululla

Koronapandemia aiheuttaa kunnille todella paljon haasteita liittyen talouteen. Kuntakentällä on toteutettu isoja palvelutuotantomuutoksia todella nopeasti.

– Siirtymä etäopetukseen on sujunut Lapinjärvellä äärimmäisen hyvin. Onneksi meillä oli otettu digiloikkaa jo aiemmin ja kaikilla oppilailla oli omat laitteet, verkot olivat kunnossa ja opettajilla osaamista. Lapinjärven oppilaista lähes kaikki ovat etäopetuksessa, sivistystoiminjohtaja Pia Aaltonen kiittelee.

Lapinjärven kunta aloittaa etäopetuksessa oleville oppilaille ruokakassijakelun heti pääsiäisen jälkeen. Ruokakassijakelulla korvataan kouluruokailua.

– Ruokakassijakelu päätettiin toteuttaa, koska meillä ei ole muun muassa jäähdytyslaitteistoa tai asioita ruokajakeluun. Kenties ruokakassi myös palvelee perheitä kattavammin, tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo.

Ruokakassi tulee sisältämään peruselintarvikkeita kuten maitoa, leipää ja puurohiutaleita sekä valmiita tai helposti valmistettavia ruokia.

Mopotalli oli päätetty avata tänä keväänä, mutta poikkeustilan takia mopotallin avajaisia joudutaan nyt lykkäämään. Avajaisten uudesta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin, kun tilanne normalisoituu.

 

Soittoja yli 70-vuotiaille

Lapinjärven kunta tulee myös soittamaan läpi kunnan yli 70-vuotiaat.

– Soitamme heille, joiden puhelinnumero on saatavissa. Pyrimme tavoittamaan mahdollisimman monta yli 70-vuotiasta, jotta voimme kysyä heidän palvelutarpeistaan ja varmistaa, että heillä on tietoa koronaviruspandemiasta, hyvinvointijohtaja Tiia Gustavson kertoo.

Taksien kanssa toteutettava kauppa-apuapalvelu yli 70-vuotiaille jatkuu edelleen.

Perinnetalkoiden kanssa on ideoitu erilaisia virtuaalisia talkoita ja muita palveluita.  Perinnetalkoot jatkuvat virtuaalisina talkoina. Lisäksi on mahdollisuus kirjoittaa kirje ikäihmiselle ja kaikille avoin keskustelupuhelinkin aiotaan avata.

– Vaikka pandemia on kaiken kaikkiaan todella ikävä asia, niin on tämä tuonut tullessaan myös hyvää. Tämä haastaa meidän kaikkien luovuuden ja toivottavasti palauttaa myös mieliin perusasioiden tärkeyden. Näemme myös, miten hyvin pienikin kunta toimii myös poikkeusoloissa. Uskon, että tämä tuo pidemmällä tähtäimellä myös asukkaita maaseudulle, kun ihmisillä on aikaa pohtia elämäänsä ja sen tärkeysjärjestystä. Maaseudun vetovoima voi hyvin kasvaa tämän tilanteen seurauksena, kunnanjohtaja Tiina Heikka pohtii.