Kiitos yhteen hiileen puhaltamisesta: Vahva vetoomus on se, ettei yhtäkään lasta tuotaisi kouluun tai päiväkotiin ilman pakottavaa syytä

Kiitos yhteen hiileen puhaltamisesta:
Vahva vetoomus on se, ettei yhtäkään lasta tuotaisi kouluun tai päiväkotiin ilman pakottavaa syytä

Opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sanoo, että perusajatus on edelleen torjua COVID-19-pandemian leviämistä ja tasata sen huippua. Sen vuoksi valtio suosittelee erittäin vahvasti aikuisia pitämään lapsensa kotona, jos se vain onnistuu.

Siksi myös Lapinjärven sivistyspalvelut vetoaa vanhempiin, että kaikki lapset pidetään kotona, jos se vain on mahdollista ilman pakottavaa syytä ja että poissaoloista ilmoitetaan mahdollisimman paljon etukäteen ja mahdollisimman pitkälle ajanjaksolle. Ilmoitukset tehdään sähköisesti Wilman kautta koulunjohtajille tai varhaiskasvatuspäällikölle.

Olemme toimineet määrätietoisesti ja mallikkaasti kaikissa palveluissa. Kiitos ymmärryksestä ja erinomaisesta yhteistyöstä oppilaillemme, huoltajille, asiakkaille, henkilöstölle ja muille yhteistyökumppaneille.

Koulut on suljettu ja opetusta järjestetään pääosin etäopetuksena. Vahva suositus on, ettei ketään oppilasta tuotaisi kouluun koronaviruspandemian aikana. Ensi viikosta alkaen 1.-3.-luokkien oppilaat saavat tulla kouluun ministeriön linjauksen mukaisesti, mutta suositamme vahvasti, etteivät oppilaat tulisi kouluun vaan kävisivät koulua edelleen etäopetuksena, jos vain mahdollista.

Esiopetuksen osalta suosittelemme samaa eli että esioppilaat opiskelisivat kotoa käsin, vaikka esiopetusta järjestetäänkin varhaiskasvatuksen yhteydessä.

Varhaiskasvatuksessa lapsimäärät ovat tippuneet jyrkästi ja vain murto-osa lapsista on enää palveluiden piirissä.

Opetusministeri on esittänyt suosituksen, että kunnat eivät perisi päivähoitomaksuja niiltä perheiltä, jotka hoitavat poikkeustilan aikana lapsia kotona. Tämän mukaisesti varhaiskasvatuksen asiakasmaksut hyvitetään Lapinjärvellä etukäteen ilmoitettavista poissaoloista. Mikäli perhe ottaa lapsensa varhaiskasvatuksesta kotihoitoon, he voivat hakea varhaiskasvatuspäälliköltä maksuvapautusta. Tämä käytäntö on voimassa tämän hetken tiedon mukaan 13.4.2020 asti.

Olemme jatkaneet jo olemassaolevien digitaalisten palveluiden kehittämistä kaikilla vastuualueilla. Sivistyspalvelut on etsii myös uusia tapoja tuottaa palveluja tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kirjastopalveluissa Kirjakuomapalvelun avulla kirjoja voidaan edelleen toimittaa myös suoraan kotiin. E-aineistot ja muut tiedot kirjastopalveluista löytyvät Lapinjärven kirjaston Facebook-sivuilta. Virustilanteen takia kirjojen lainauskiertoa on hidastettu siten, että ennen uutta lainausta kirjat pidetään viikon kirjastolla. Lisäksi kirjojen kannat desinfioidaan. Kirjojen lainausaikaa on jatkettu kaikille automaattisesti. Kaikkien lainojen eräpäivä on nyt 4.5.2020.

Digitaalisen nuorisotyön palvelut toimivat, vaikkei luomuläsnäoloa olekaan: Nuorisopalveluissa toimimme digitaalisesti DigiNuokkuna. Nuorisotyöntekijät ovat työssä digitaalisina nuorisotyöntekijöinä ja työskentelevät etätyössä. Heihin saa hyvin yhteyden eri somekanavissa, puhelimella ja sähköpostilla. Ota yhteyttä Kataan tai Makeen ja kuule lisää! LandeReal-hanke jatkuu huhtikuun loppuun.

Mitkään liikuntapalveluiden tilat eivät ole käytössä Lapinjärvellä poikkeustilanteen aikana. Omaehtoinen kuntoilu, liikunta ja kotona jumppaaminen ovat suositeltavia liikuntamuotoja poikkeustilanteen aikana. Kontakteja muihin ihmisiin tulee välttää.

Kolmannen sektorin kanssa tehtävä yhteistyö kuuluu sivistystoimen palveluihin. Vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä suoraan sivistystoimenjohtajaan.

Sivistyspalvelut palvelevat poikkeustilan aikana verkossa, sähköpostin avulla ja puhelimitse. Huoltajia niin varhaiskasvatuspalveluissa kuin kouluissa tiedotetaan Wilman välityksellä.

Pia Aaltonen
Sivistystoimenjohtaja
Sivistyspalvelut
Lapinjärven kunta
etunimi.sukunimi@lapinjarvi.fi
050 543 9522
www.lapinjarvi.fi