Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Herrgårdens stenfot berättar om en husdröm på 1920-talet Stenfoten Pop är ett evenemang med motion och upplevelse för alla åldrar

17 toukokuun 8:00 - 17:00

Pop up föreningen ordnar sö 19.5 i Lappträsk ett evenemang kring den ståtliga stenfoten.

-Vi dyker ner i lokalhistorien via funktionella lekar och egna upplevelser. Föreningens ungdomsledare och idrottsinstruktören leder oss. Mini-utfärden med guidning bekantar oss med berättelsen om den hundra år gamla stenfoten, medan vi bjuder på grillkorv, plättar och dricka.

Stenfoten är belägen i en skogsdunge, på den högsta platsen i Mariebergs bostadsområde. Granitstenarna murades 1920 och hörde till planen av den nya karaktärsbyggnaden som skulle byggas. Den unga arkitekten Eva Kuhlefelt-Ekelund stod för planering och ritningarna. Stenfoten blev i november 2023 registrerad som kulturarvsobjekt av Borgå Museum, under namnet Ny Marieberg.

Men den planerade vackra byggnaden byggdes aldrig. Byggherren agronom Gustaf L. Rosenqvist bestämde sig för att inte fortsätta bygget. Han arbetade som AIV- konsult och rådgivare för att utveckla och förbättra mjölkproduktionen på gårdarna i hela landet. Efter patenteringen av AIV-fodermetoden, fortsatte Rosenqvist med arbetet utomlands i flera länder i europa och Nordamerika, ända till andra världskriget började. Rosenqvist återvände till gården Marieberg och jordbruket, där han byggde och testade nya innovativa bevattningssystem på åkrarna. Rosenqvist började också förbättra gårdens arbetsfolks omständigheter, enligt MRA-rörelsens ideologi, med bl.a bonuslöner och genom att donera tomter för egnahemshus-byggen för familjerna.

Under tiden mellan åren 1970-1985 förändrades Mariebergs område helt och hållet. Den gamla gården med stora stall, ladugård, smedja, tork mm. och arbetsfolks boningshus försvann och byttes i rask takt ut mot nybyggda egnahems-, och radhus. Kyrkobyn fick ett nytt bostadsområde för den växande befolkningen.

 

Under evenemanget kommer vi att berätta om allt detta och mer information finns på plats, i form av utställning med gamla fotografier och tidnings-urklipp; gågna årtionden vaknar till liv.
Som tema valde vi -Vad har hänt här?

 

Kivijalka Pop / Stenfoten Pop

Mitä tässä tapahtui? /Vad har hänt här?

Sö 19.5.2024 kl 12-15

Marieberg, Berggränden, Lappträsk

 

Evenemang för hela familjen, fritt inträde.

Plättar, saft, kaffe, grillkåta, UF Framåt rf i Lappträsk

Arrangeras av Pop up Yhdistys Lapinjärvi Lappträsk ry

Tiedot

Päivämäärä:
17 toukokuun
Aika:
8:00 - 17:00