Lappträsk bageri

Finland lever av brödet. Lappträsk Hembageri-Lapinjärven Kotileipomo grundade företag från år 1936 hör till de synligaste företagen från Lappträsk. När man kör förbi bageriet kan man inte undgå doften av nybakat bröd och bulla som får det att vattna i munnen. På den bröddoftande gårdsplanen rör sej lastbilar som visar att bagerirörelsen är en utbredd affärsverksamhet som har stor betydelse för kommunens näringsliv.

År 1979 förenades det gamla bageriet med sina gamla traditioner från olika släktled med sparade recept ihop med modern teknologi vilket har åstadkommit en effektiv produktion. ”Idag har produktionen delats i två olika del-områden” säger bageriets verkställande direktör Jari Valkosaari” Vi bakar färskt bröd till butiks kunderna i närområdet och därtill producerar vi råvaror till livsmedelsindustrin.” Brödet vi bakar för detaljhandeln består av rågbröd, ljust- och blandbröd samt semlor. De viktigaste rågbrödstyperna är riven hålkaka, rågknappar, rågringar och skivad rågform. Till de ljusa- och blandbröds sortimenten hör lantbröd, Arturs blandbröd, franskbröd och skivad sötsur.

De populäraste semlorna är lunchsemla, grahamsemla och havresemla.

Också sötare alternativ finns att tillgå. Utöver matbröd tillverkar Lappträsk bageri en stor mängd olika kaffebröd. På programmet finns syltmunk, Berlinermunk, smörögabulla, kaffebulla, olika bärproger, wienerbröd och creme-fyllda wienerbröd för att inte tala om de traditionella bullalängderna och wienerlängderna.

Lappträsk är en utmärkt plats för bageriet för sitt läge, och den allmänt goda andans skull. Riksväg 6 ger snabba förbindelser till Helsingfors, Borgå, Lovisa och Kouvola för Lappträsk finns mitt i. ” I en liten kommun är det lätt att verka, samarbetet fungerar smidigt åt alla håll” konstaterar Jari Valkosaari till slut.