Årets Eldsjäl 2022, Årets idrottare 2022 och Årets ung idrottare 2022

Lappträsk kommun utser årligen Årets Eldsjäl, Årets idrottare och Årets ung idrottare. Suvi Ahlgren valdes till Årets Eldsjäl 2022, Tommi Hovén till Årets idrottare och Aino Saarinen till Årets ung idrottare. Valen gjordes vid bildnings- och välfärdsnämndens sammanträde den 20.1.2023.

Suvi Ahlgren valdes till Årets Eldsjäl 2022 vid bildnings- och välfärdsnämndens januarimöte i Lappträsk.

Ahlgren är trebarnsmamma som har velat stödja barns hobbymöjligheter i sin egen kommun med sitt arbete.

– Jag tycker att det är viktigt att föräldrar inte behöver köra sina barn långa sträckor för fritidsintressen. Det har motiverat mig i detta volontärarbete, konstaterade Ahlgren.

Suvi Ahlgren valdes till Årets Eldsjäl på grund av hennes uppriktiga och kravlösa arbete för barn och ungas motion.

-Suvi Ahlgren är aktiv i vår kommun året runt, sköter fotbollsskolor och fotbollsträningar på sommaren och gruppträning för barn på vintern. På sommaren är det övningar flera gånger i veckan och på vintern två gånger i veckan, säger Henrik Lund från Lappträsk Idrottare. -Arbetet har redan pågått i vår kommun under idrottsklubben LuLi i många år, fortsätter Lund.

Tommi Hovén valdes till Årets idrottare efter sina meriter inom friidrotten.

Tommi Hovén är en 57-årig Lappträsk bo, vars familj består av fru och fyra vuxna barn. Hovén bor i Porlom och arbetar som redovisningsbyråföretagare. Hans atletiska förmåga uppmuntrar också andra att röra på sig. Små åkommor och ålder har inte hindrat rörelse. När han var yngre var Hovéns främsta sport uthållighetslöpning.

– Jag har utövat olika sporter på en mängd olika sätt, säger Hovén. -Mitt idrottsutbud är mångsidigt och har omfattat även annan idrott, till exempel fotboll, ishockey, skidåkning, simning, volleyboll och basket. – Som äldre har uthållighetslöpningen blivit svårare att göra på grund av benproblem, medger Hovén. – Jag märkte plötsligt att sprint fortfarande går bra. Så nu har jag tävlat i sprint. I kategorin 50-åringar har jag uppnått finsk mästare inomhus på 400 m och finsk mästare utomhus på 400 m häck. I somras vann jag som en del av finska laget i kategorin 55-åringar världsmästerskapet på 4 x 400 meter stafett, konstaterar Hovén.

– Jag har också varit aktiv i lokala idrottsföreningar under hela mitt vuxna liv. Uppgifterna som sekreterare och ordförande i klubbar och olika uppgifterna för idrottsavdelningar är bekanta. Sedan jag var tonåring har jag varit engagerad i klubbar som instruktör. Under de senaste decennierna har jag gjort skidspår i Porlom by på vintern.

Sommaren 2022 deltog Hovén framgångsrikt i VM i friidrott för vuxna och slutade 9:a i serien M55 på 400m häck. Hovén vann VM-guld i serien M55 på 4x400m stafett. Dessutom jobbar Tommi Hovén frivilligt med barn och ungas motion och lever efter sina värderingar, agerar som en förebild för barn och unga. Tommi Hovén representerar Lappträsk Idrottare inom vuxenidrotten.

Aino Saarinen valdes till Årets ung idrottare.

Aino Saarinen är en 9-årig mycket begåvad konståkare från Lappträsk. Saarinen började åka skridskor när hon var 3 år på en skridskoskola. Därifrån övergick Saarinen till utvecklings- och tävlingsgrupper för konståkning. Aino Saarinen deltog i sina första konståkningstävlingar när han var 7 år.

– Det bästa med konståkning är kompisarna, hoppen, att träna på nya moment och att lyckas med dem, säger Saarinen.

Det mest utmanande elementet som Saarinen kan är dubbel salchow och biellmann piruetten. Trots sin låga ålder deltar Aino Saarinen i Finlands konståkningsförbunds nationella läger och beger sig i mars till Peurunka, det sista av det i tre delar, delade lägret. Det är ännu fler tävlingar under vårsäsongen och i planerna ingår även möjligen de första utländska tävlingarna. Nästa tävlingar har Aino Saarinen lördagen den 21.1. i Fredrikshamn och 5.2. I Hyvinge.

Lappträsk kommun gratulerar varmt alla pristagare.