Loviisassa ja Lapinjärvellä rajataan eristyspäätösten antamista – toimi normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti

Loviisan kaupungin tartuntatautiviranomaiset rajaavat eristyspäätösten antamista vallitsevan kuormittavan koronavirustilanteen takia. Jos koronavirustestistä saa positiivisen tuloksen, tulee toimia normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti.

Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta eristyspäätökselle ei tällöin siis ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

Terveyskeskuksesta otetaan 4.2.2022 alkaen yhteyttä positiivisen laboratoriotestituloksen saaneista vain yli 60-vuotaisiin ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin. Katso Loviisan kaupungin verkkosivustolta, keiden tulee hakeutua laboratoriovarmennettuun testiin. Kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi raskaana olevat, sairautensa perusteella koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat ja sosiaali- ja terveysalan työntekijät. Tarkista sivuilta myös, kuulutko verisuonitukoksen riskiryhmään, ja mikäli kuulut, tulee sinun ottaa yhteyttä ohjeiden mukaan: www.loviisa.fi/koronavirustesti.

Mikäli saat koronavirustestistä positiivisen tuloksen, toimi työnantajasi tai opiskelupaikkasi normaalien sairauslomakäytäntöjen mukaisesti, eli toimi samoin kuin joutuisit olemaan pois töistä tai koulusta sairastuttuasi esimerkiksi tavalliseen flunssaan. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Jos voit olla työnantajan luvalla sairauden vuoksi pois omalla ilmoituksella ilman erillistä sairauslomatodistusta, tartuntatautiviranomaiset suosittelevat hyödyntämään tätä mahdollisuutta.

Loviisassa on jo aiemmin luovuttu koronavirukselle altistuneiden kattavasta jäljittämisestä ja täten myös karanteeniin asettamisesta. Jäljitys on keskitetty terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Tartunnanjäljityksen ja testaamisen osalta toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan ”Koronatestit ja kontaktien välttäminen alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut”: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit-ja-kontaktien-valttaminen-alueilla-joilla-testaus-ja-jaljitys-on-ruuhkautunut

Lisätietoja karanteeni- ja eristysohjeista Loviisan kaupungin verkkosivustolla: www.loviisa.fi/karanteeni-ja-eristysohjeet