Lapsen oikeuksien viikko 2023

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan 20.–26. marraskuuta teemalla ”Lapsella on oikeus hyvinvointiin”.

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään Lapinjärvellä laajasti eri tahojen toimesta. Lapsen oikeuksien -viikko näkyy mm. kouluissa, varhaiskasvatuksessa, nuoriso-, liikunta-, kirjasto- ja kulttuuripalveluissa sekä kunnan some-kanavilla. Liput liehuvat lapsille valtakunnallisena lasten oikeuksien päivänä 20.11.2023. Lapinjärven kunta osallistuu Lapsi mukaan töihin -päivään 24.11.2023.

Kutsumme mukaan myös kaikki yhteistyökumppanimme. Rakennetaan yhdessä näkyvä Lasten oikeuksien viikko ja annetaan lasten äänen kuulua!

Alakouluissa järjestetään mm. lapsen oikeuksiin liittyviä aamunavauksia, yhteistyö ja toisen huomioon ottaminen -teemapäiviä, tietokilpailuja, pelejä sekä tutustutaan monin eri tavoin lasten oikeuksiin. Oppilaat ovat itse saaneet osallistua Lasten oikeuksien -viikon suunnitteluun. Myös päiväkoti Peikkolaaksossa on huomioitu lasten toiveita, ja lapset ovat päässeet mukaan suunnittelemaan toimintaa. Päiväkodissa keskitytään lasten oikeuksien viikolla erityisesti lasten tunnetaitoihin.

Lapinjärven kirjasto osallistuu Lapsen oikeuksien viikkoon lahjoittamalla kaikille Lapinjärven ekaluokkalaisille ikioman kirjan. Kirjastolla järjestetään kirjojenjakotilaisuus sekä suomen- että ruotsinkielisille ekaluokkalaisille. Lisäksi kirjastossa on näyttely, joka kertoo lapsen oikeuksista ja lasten ja nuorten elämästä pakolaisleirillä.

Lapsella on oikeus hyvinvointiin

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan terveys koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen näkökulmasta lasten ja nuorten hyvinvointia tulee tarkastella ja edistää laaja-alaisesti: lapsella on oikeus muun muassa terveyteen, riittävään ravintoon, sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon, terveelliseen ja turvallisen ympäristöön, koulutukseen sekä lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

Lapsen oikeuksien viestinnässä ja materiaaleissa nostetaan hyvinvoinnin erilaisia puolia ja näkökulmia esiin läpi vuoden. Teeman valinnassa on kuunneltu lasten ja nuorten ajatuksia ja toiveita. Viime vuosina peräkkäiset ja päällekkäiset kriisit – ilmastokriisi, koronapandemia, Ukrainan sota – ovat kuormittaneet lasten ja nuorten jaksamista ja hyvinvointia. Erityisesti fokuksessa tulee tänä vuonna olemaan lasten ja nuorten mielenterveys ja keinot vaikuttaa mielen hyvinvointiin positiivisesti.

Osallisuuden kokemus on merkittävä hyvinvoinnin osatekijä: joukkoon kuuluminen ja se, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäristöönsä vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia – ja kääntäen, ulkopuolelle jääminen ja sivuutetuksi tuleminen satuttaa. Vuoden aikana lapsen oikeuksien viestintäverkosto haluaa eri keinoin kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria monenlaisista lähtökohdista, elämäntilanteista ja taustoista keskustelemaan ja kertomaan, mistä juuri heidän hyvinvointinsa muodostuu.

Tietoa teemasta sekä lapsen oikeuksien viikosta löydät sivustolta www.lapsenoikeuksienviikko.fi

Seuraa lapsen oikeuksien viestintää myös sosiaalisessa mediassa:

Lapsen oikeuksien viikko

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Viikkoa vietetään jälleen 15.–21.11.2021!

Valtioneuvosto, lapsistrategia, lapsiasiavaltuutetun toimisto ja lapsen oikeuksien viestintäverkosto järjestävät 19.11. klo 9–10 yhdessä lapsen oikeuksien juhlaohjelman valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Mukana juhlimassa ovat mm. Sanna Marin, Roni Bäck, Jenni Haukio, Li Andersson, Anna Abreu, Elina Pekkarinen, Johanna Laisaari sekä lapsia ja nuoria! Tilaisuudessa keskustellaan lapsen oikeuksista, kuullaan tervehdyksiä kouluilta, jaetaan Suomen UNICEFin Lapsenoikeuksien vaikuttaja -tunnustus ja lauletaan lapsille!

Voit seurata tapahtumaa suorana tai katsoa tallenteen ma 22.11. mennessä. Ohjelma on osin tekstitetty ruotsiksi ja sisältää myös ruotsinkielisiä osioita.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille lapsille ja jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle. Opettajat voivat katsoa tilaisuuden esimerkiksi koulussa yhdessä lasten kanssa.

Seuraa suoraa lähetystä 19.11. klo 9–10 valtioneuvoston YouTube-kanavalla