Lapinjärven leipomo

Suomi elää leivästä. Vuonna 1936 nimellä Lappträsk Hembageri-Lapinjärven Kotileipomo perustettu yritys lukeutuu Lapinjärven näkyvimpiin yrityksiin.

Leipomon ohi kulkiessa ei voi välttyä ilmassa leijailevista leivän ja tuoreen pullan sulotuoksuista jotka saavat veden kihoamaan kielelle.

Leiväntuoksuisella pihamaalla liikkuvat kuorma-autot kertovat kuitenkin siitä että leipomotoiminta on myös laajamittaista liiketoimintaa jolla on suuri merkitys pienen kunnan elinkeinoelämälle.

Vuonna 1979 kotileipomosta muotoutui leipomo jossa yhdistyvät vanhat perinteet ja sukupolvelta toiselle säilytetyt reseptit sekä nykyaikainen teknologia, jotka aikaansaivat tehokkaan tuotannon. “Tänä päivänä tuotantomme jakautuu kahteen eri osa-alueeseen” sanoo leipomon toimitusjohtaja Jari Valkosaari “ Leivomme tuoretta leipää lähiseudun vähittäiskauppojen asiakkaille ja lisäksi tuotamme raaka-aineita elintarviketeollisuudelle.” Vähittäiskauppoihin toimitettava pakattu leipä koostuu ruisleivistä, vaaleista- ja sekaleivistä sekä sämpylöistä.

Tärkeimmät ruisleipätyypit ovat revitty reikäleipä, ruisnappi, ruisrengas ja viipaloitu ruisvuoka. Vaaleiden – ja sekaleipien valikoimaan kuuluvat maalaisleipä, Artturin sekaleipä, ranskanleipä ja viipaloitu setsuuri .

Suosituimmat sämpylät puolestaan ovat lounassämpylä, grahamlounassämpylä ja kaurasämpylä.

Makeampiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Ruokaleivän lisäksi Lapinjärven leipomo tuottaa mittavan määrän erilaisia kahvileipiä. Ohjelmistossa ovat mm. hillomunkki, Berliinmunkki, silmäpulla, kahvipulla, erilaiset marjapiirakat wienerleivät ja creme-täytewienerit, puhumattakaan perinteisistä pulla- ja wienerpitkoista.

Lapinjärvi on erinomainen paikka Leipomolle sijaintinsa ja yleisen ilmapiirinsä vuoksi. Kuutostie tarjoaa nopeat yhteydet Helsingin, Porvoon, Loviisan Lahden ja Kouvolan keskellä. “Pienessä kunnassa meidän on helppo toimia, yhteistyö toimiii saumattomasti joka suuntaan” toteaa Jari Valkosaari lopuksi.