KASVOMASKIEN KÄYTTÖÄ TULEE JATKAA

Epidemiatilanne Uudellamaalla on kääntynyt huonompaan suuntaan useissa kunnissa.  Rajoitusten purkamisen ja epidemiatilanteen heikkenemisen vuoksi kasvomaskien käytön merkitys korostuu. Lapinjärven kunta kehottaa väestöä jatkamaan maskien käyttöä rokotussuojasta riippumatta joukkoliikenteessä, yleisissä sisätiloissa ja kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski on olemassa.

 Kasvomaskin käyttö

Suositukset ovat voimassa toistaiseksi ja koskevat kaikkia 12 vuotta täyttäneitä.

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville

  • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai sairastettua koronavirustautia alle kuusi kuukautta aikaisemmin.

Suositus koronatestiin hakeutuvalle ja tulosta odottavalle

  • Maskia on syytä käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Suositus maskin käytöstä koko väestölle rokotussuojasta huolimatta:

  • joukkoliikenteessä.
  • julkisissa sisätiloissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, ravintoloissa ja uskonnollisissa kokoontumisissa.
  • kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri.
  • ulkotiloissa, jos joudut pitkäkestoiseen ruuhkaan, jossa liikkuminen vaikeutuu.

Suosituksista riippumatta jokaisella on oikeus päättää omasta maskin käytöstään.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, varhaiskasvatuksessa ja kouluissa suositukset ennallaan

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksiköissä vierailevien sekä koulujen oppilaiden ja varhaiskasvatuksen huoltajien maskinkäyttösuositukset jatkuvat toistaiseksi ennallaan. Uudet suositukset vahvistetaan sen jälkeen, kun THL, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat antaneet valtakunnallisen suosituksen.