PAKOLAISTYÖ

Kunnanvaltuusto päätti keväällä 2016, että Lapinjärvi osallistuu kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen. Kunta on syksyn 2016 aikana vastaanottanut kaksi perhettä, yhteensä kaksitoista henkilöä. Perheet ovat Afganistanista, ja ovat viimeksi asuneet Iranissa pakolaisina.

Afganistanilaisenperheen muutettua pois, kunta päätti ottaa toisen heidän sijalle. Kesäkuussa 2017 viisihenkinen syyrialaisperhe muutti paikkakunnalle. Tällä hetkellä Lapinjärvellä asuu siis yksi afganistanilaisperhe ja yksi syyrialaisperhe.

Lokakuussa 2017 Lapinjärven valtuusto päätti uudelleen myöntää kahdelle perheelle, noin kymmenelle hengelle, kuntapaikkoja.  Näiden kiintiöpakolaisten lähtömaasta ei ole vielä päätetty, ja saapuminen kuntaan on odotettavissa aikaisintaan keväällä 2018.

Suomella on tavoitteena vastaanottaa vuosittain 750 kiintiöpakolaista, jotka valitaan maista johon he ovat paenneet sotaa kotimaistaan. Kyseessä on usein henkilöistä joilla on heikot tulevaisuudennäkymät pystyä pitämään huolta itsestään ja perheestään, ja siksi arvioitu ansainneen mahdollisuuden rakentaa elämä turvallisesti Suomessa. Kyseessä on usein henkilöistä jotka ovat erittäin haavoittuvaisessa tilanteessa. Tutustu mielellään Maahanmuuttoviraston kuvitukseen kiintiöpakolaisten valinnasta.

Toisin kuin ne turvapaikanhakijat jotka ovat viimeisen vuoden aikana saapuneet Suomeen, on kiintiöpakolaisille jo myönnetty turvapaikka ennen Suomeen tuloa. Heidän ei siis tarvitse odottaa vastausta turvapaikanhakemukseen. He saapuvat turvallisesti lentokoneella ja rekisteröidään heti kuntalaisiksi. He saavat jäädä pysyvästi Suomeen.

Jotta kunnat voisivat vastaanottaa kiintiöpakolaisia, korvaa valtio kustannukset jotka koituvat pakolaisista. Laissa kotoutumisen edistämiseksi, 44§ - 50§, voivat kaikki tutustua korvauksiin mihin vastaanottokunnat ovat oikeutettuja.

Perheet asuvat neljän huoneen asunnoissa paritalossa kirkonkylällä. Lapinjärveläiset ovat olleet hyvin auttavaisia laittamassa kuntoon kiintiöpakolaisten asunnot. Järjestöaktiiviset Punaisen Ristin paikallisjärjestöistä, Martat, seurakunnat ja Lions ovat osallistuneet eri tavoilla vapaaehtoistyöllä. Siksi olemme voineet pitää kustannukset minimissä, kun kyse on asuntojen valmistelemisesta.

Pakolaisten saavuttua, laadittiin suunnitelma perheiden kotouttamiseksi sekä järjestettiin kieliopetusta. Kaikki perheet ovat tähän asti valinneet suomea kotoutumiskieleksi. Ala-asteeseen Kirkonkylän kouluun perustettiin kevätlukukauden 2017 alussa peruskouluun valmistava luokka.

Aikuisia ohjataan TE-toimiston kautta kieliopiskeluihin Porvooseen.

Lapinjärvellä on monipuolinen tarjonta vapaa-ajan toimintaa. Monet pakolaisperheen nuorista pitävät urheilusta, ja osallistuvat paikkakunnan järjestöjen ja kansalaisopiston liikuntatoimintaan.


YHTEYSTIEDOT

Pakolaistyön koordinaattori

Martina Lindroos

Lapinjärventie 20 A
Puh:0440340631