Elämän Ihmeellisyys-iltama

15.10.2019
Paikka: Soihtula, Porlammi

Nuorisoseura Soihtu järjestää:

Elämän ihmeellisyys

Valtakunnallinen iltamakiertue syksyllä 2019.

Suomi 100 000 -iltamakiertue oli suuri menestys syksyllä 2017. Se paljasti tekijöilleen, että Suomessa on parituhatta rakkaudella ja talkootyöllä vaalittua satavuotista ja vanhempaakin seurantaloa, monien eri aatteiden nojalla pystytettyä ja ylläpidettyä (nuoriso, maamies, työväki, raittius, valistus…). Niihin on vaellettu oppimaan, viihtymään, seurustelemaan, tanssimaan ja pitämään muuten vaan hauskaa. Suomalaisen kansanteatterin arvokas historiakin on suurelta osin seurantalojen historiaa.

Talot ovat pystyssä ja kunnossa, kakluuni on nuohottu ja vetää hyvin, maalit ovat kirkkaat pinnoissa eikä katto vuoda, mutta ohjelmallista toimintaa ei useassa paikassa enää juuri harjoiteta.

Kysyntää kyllä olisi. Suomi 100 000 veti talot täyteen Kittilästä Raaseporiin ja Kaskisista Liperiin taiteellisesti täysipainoisella ja sisällöllisesti painavalla joskin hyväntuulisella ohjelmistolla.

Työryhmä päätti jo syksyllä 2017, että toimintaa on jatkettava ensi tilassa.

Ja se koittaa syksyllä 2019 uudella ohjelmistolla Elämän ihmeellisyys.

Elämän ihmeellisyys on iltamaperinteitä kunnioittava hyväntuulinen ja ajatuspitoinen ohjelmakokonaisuus, jonka aiheena on kotimaamme, kotiplaneettamme ja kotimaailmankaikkeutemme rikas, ihmeellinen ja hauras elämä.

Nämä luonnonhistorialliset ja ekologiset iltamat eivät saarnaa eivätkä paasaa eivätkä pelottele uhkakuvilla, mutta tärkeistä asioista puhutaan ja lauletaan kuitenkin oikeilla nimillä.

Eläinkunta, kasvikunta, kivikunta ja ihmiskunta näyttelevät tasapuolisesti päärooleissa näissä iltamissa.

Paras kotimainen runous ja kirjallisuus ovat näissäkin iltamissa edustettuina, mikä onkin enemmän kuin luontevaa, koska esimerkiksi kalevalainen runous, Aleksis Kiven tuotanto ja Samuli Paulaharjun Lappi-kirjallisuus pursuavat eläviä ja oivallettuja näkymiä suomalaisesta luonnosta ja ihmisestä tämän luonnon ymmärtävänä ja kunnioittavana osapuolena.

Työryhmä valmistaa materiaalia runsaasti yli yksien iltamien tarpeen. Näin ohjelmistoa voi koko ajan vaihdella ja testailla erilaisia yhdistelmiä. Ohjelmallinen osuus kestää tunnin ja vartin. Sitten pidetään puolen tunnin väliaika puhvetteineen. Sen jälkeen esiintyvä ryhmä, orkesteriksi muuntautuneena, säestää kolmen vartin tanssit. Myös tanssimusiikki seurailee iltamien teemaa; kuullaan klassikoita, harvinaisia helmiä ja ryhmän omia sävellyksiä ja sanoituksia.

Lähettäjä
Noora Säily
23.04.2019
Viimeksi muokattu
08.05.2019